Witamina D a trądzik: Trądzik (pospolity, hormonalny) to złożona choroba, a ustalenie wszystkich czynników, które wpływają na zaostrzenie zmian u pacjenta jest trudne i wymaga wiele cierpliwości, ale dzięki odpowiedniej diecie, suplementacji, pielęgnacji, leczeniu dermatologicznemu można osiągnąć świetne efekty, czego ja i wiele moich Pacjentów jesteśmy przykładami :). Kilka lat walczyłam z zapalnymi zmianami trądzikowymi i uważam, że zadbanie o odpowiedni poziom witaminy D było jednym z czynników, które pomogły mi się z nimi uporać, dlatego dzisiaj przyjrzę się, co na temat wpływu witaminy D na trądzik mówią badania naukowe.
Jeśli chcesz zadbać o Twoją dietę i suplementację w trądziku, to serdecznie zapraszam do współpracy dietetycznej – Tutaj można poznać szczegóły.
Okazuje się, że witamina D pełni ważną rolę w utrzymaniu zdrowej skóry, więc osoby chorujące na trądzik mogą mieć niższy poziom 25(OH)D w surowicy krwi w porównaniu do osób zdrowych (1). Co więcej, zaobserwowano, że im niższy poziom tej witaminy we krwi, tym więcej zmian zapalnych obserwowano u pacjentów i były one
też one bardziej zaostrzone. Po dwóch miesiącach suplementacji witaminy D, u pacjentów spadła liczba trądzikowych zmian zapalnych, za to nie zauważono tego efektu w przypadku zmian niezapalnych (1).
Zmniejszony poziom 25(OH)D w surowicy krwi pacjentów z trądzikiem, a także pozytywny wpływ suplementacji na przebieg choroby potwierdziła metaanaliza opublikowana w 2021 roku (2).
Wpływ witaminy D na trądzik jest najprawdopodobniej związany z obniżeniem poziomu stanu zapalnego, który jest ważnym czynnikiem w rozwoju tej choroby, dlatego szczególnie warto dbać o jej poziom. W obecności witaminy D obniżona zostaje synteza cytokin prozapalnych (Interleukina 6, IL-8), dlatego między innymi poziom stanu zapalnego obniża się. Jeśli poziom witaminy D w organizmie spada to może prowadzić do większego poziomu stanu zapalnego. Co więcej, niewystarczająca ilość witaminy D może stymulować nadprodukcję sebum w gruczołach łojowych, co przyczynia się do powstawania zmian trądzikowych (3).
Jak widać, warto dbać o odpowiedni poziom witaminy D, ponieważ może nam to pomóc zredukować liczbę i nasilenie zmian trądzikowych. Zbadajmy poziom 25(OH)D3 w surowicy krwi, jeśli występuje niedobór ustalmy odpowiednią dawkę leku albo suplementu z pomocą lekarza lub dietetyka. Spędźmy przynajmniej 15 minut dziennie na zewnątrz, a także pamiętając o ochronie przeciw promieniowaniu UV. Włączmy do jadłospisu produkt lub produkty będące źródłem witaminy D3, aby wspomóc uzupełnianie jej poziomu również dietą.
Jeśli chcesz zaplanować Twoją dietę i suplementację w trądziku, zapraszam serdecznie na konsultację dietetyczną online: konsultacja dietetyczna online
Produkt spożywczy | Witamina D (j.m./100g) |
Pikling wędzony | 13 200 |
Węgorz | 4800 |
Śledź | 1177 |
Makrela | 812 |
Żółtko jaj | 516 |
Jaja całe | 166 |
Kurki | 403 |
Borowiki | 373 |
Pieczarki | 167 |
Wątroba cielęca | 206 |
Wątroba wieprzowa | 175 |
Wątroba wołowa | 100 |
Smalec | 300 |
Masło | 153 |
Ser żółty | 50 |
Mleko krowie pełne | 3-84 |
Wołowina | 12 |
Kapusta | 0,2 |
Za Gawęcki, J., Berger, S., & Brzozowska, A. (2011). Żywienie człowieka. Wydawnictwo Naukowe PWN.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek o zdrowiu skóry, zapraszam na mój profil na instagramie 🙂
Dietetyk kliniczny online, Adrianna Dąbrowska